Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, w którym znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Spróbuje odtworzyć smaki z tego okresu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, gdzie znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Kucharz spróbuje odtworzyć smaki z tego właśnie okresu. W tym celu sięgnie po dawne krzemienne narzędzia, których używali przodkowie człowieka. Dziś w menu pieczony nad ogniem udziec jagnięcy w ziołach i czerwonym winie, szaszłyki z wątróbki cielęcej w pikantnym sosie pieczone na rozgrzanym kamieniu oraz kasza gryczana z podrobami drobiowymi i suszonymi owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja