Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki
W skrócie: | Karol pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni oraz mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit i piersi perliczki krótko duszone. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przypomni mirabelki, z których kiedyś nasze babcie przyrządzały dżemy, konfitury i kompoty. Owoce te są nadal bardzo popularne w Niemczech czy Francji. Kucharz postara się przekonać do nich polskie podniebienia. Pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni i mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą mirabelkową. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit oraz piersi perliczki krótko duszone w mieszaninie likieru ziołowego i masła, a wszystko to poda z sosem na bazie konfitury z mirabelek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00