Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika
W skrócie: | Wizyta w skansenie w Budach w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Gospodyni zaprezentuje posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odwiedziny w skansenie w miejscowości Budy w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Można tu nie tylko obejrzeć zabytkowe chaty, lecz także poznać dawne obyczaje kulinarne. Gospodarze prowadzą piękny ogród warzywny. Gospodarz programu wybierze się wraz z panem Sergiuszem na sianokosy. Świeże siano będzie im potrzebne do przygotowania pieczonych polędwiczek wieprzowych. Mięso, marynowane w ziołach i palonym sianie, podaje się z sosem z wina, ziaren kawy i czekolady. Karol przyrządzi też faszerowane cukinie oraz kwiaty cukinii pieczone ze świeżo zerwanymi z krzaka pomidorami i liśćmi selera. Pani Maria zaprezentuje tradycyjny posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 22:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - niedziela, 12 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - niedziela, 12 maja 12:05