Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół
W skrócie: | Tematem odcinka są sosy ze świeżych ziół. Karol Okrasa przybliża ich rolę w tradycyjnej i współczesnej kuchni. Przygotowuje sałatkę z dorsza z sosem z kolendry oraz pierś kurczaka z bazylią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 20 maja dziś |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 21 maja jutro |
8:20 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 14:50