Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu
W skrócie: | Śledź jest ceniony przez dietetyków. Karol Okrasa przyrządzi sałatkę z tej ryby podaną na grzankach. Ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Zaproponuje też śledzie smażone w cieście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śledź spożywany jest w Polsce głównie w okresie wigilijnym i wielkopostnym lub jako zakąska do alkoholu. Dietetycy jednak bardzo sobie cenią mięso tej ryby. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że co roku wiosną do Zalewu Wiślanego wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Karol Okrasa nie tylko wyruszy na połów, lecz także zaprezentuje smakowite przepisy. Najpierw przyrządzi sałatkę z surowego śledzia, którą poda na grzankach. Następnie ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Ostatnia propozycja to smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje