Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki
W skrócie: | Kucharz przygotowuje m.in. piersi kurczaka w pistacjach, z pieczoną dynią i pomidorowo-jabłkową salsą. Pokazuje też, jak przyrządzić pieczone mięso drobiowe z sosem z sardeli i estragonu |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol sięga po przepisy z XVII i XVIII wieku, by pokazać, jak kiedyś traktowano mięso z kurczaka. Przerabiając na współczesny język kuchni dawne pomysły kulinarne, przygotowuje m.in. piersi kurczaka smażone w pistacjach, z pieczoną dynią i pomidorowo-jabłkową salsą. Pokazuje też, jak przyrządzić pieczone na grillu piersi z kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - wczoraj, 4 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 16:10