Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze
W skrócie: | Kucharz powie, jaka jest różnica między używaniem do befsztyku tatarskiego surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Zdradzi też, jakie dodatki pasują do tej potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący zaprasza widzów na kulinarną opowieść o befsztyku tatarskim. Niektórym wydaje się, że tatar jest potrawą pochodzenia polskiego, jednak potrawa ta znana jest również w innych krajach, np. we Francji. Polakom trudno sobie wyobrazić tatara bez oprawy w postaci cebulki i ogórków korniszonów czy marynowanych grzybków. Niektórzy dodają do niego również kapary, ryby z konserwy lub oliwki. Karol Okrasa pokaże, jak zrobić dobrego befsztyka tatarskiego. Widzowie dowiedzą się, jaka jest różnica pomiędzy używaniem do tej potrawy surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Pokaże też, jakie dodatki, zarówno te tradycyjne, jak i mniej oczywiste pasują najlepiej do tego dania.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 22:05