x

Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Śledź jest ceniony przez dietetyków. Karol Okrasa przyrządzi sałatkę z tej ryby podaną na grzankach. Ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Zaproponuje też śledzie smażone w cieście.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Śledź spożywany jest w Polsce głównie w okresie wigilijnym i wielkopostnym lub jako zakąska do alkoholu. Dietetycy jednak bardzo sobie cenią mięso tej ryby. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że co roku wiosną do Zalewu Wiślanego wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Karol Okrasa nie tylko wyruszy na połów, lecz także zaprezentuje smakowite przepisy. Najpierw przyrządzi sałatkę z surowego śledzia, którą poda na grzankach. Następnie ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Ostatnia propozycja to smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki.

Twórcy (pokaż wszystkich)