Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki
W skrócie: | Miłośnik gotowania Karol Okrasa gości w Zakrzewiu, gdzie odwiedza plantację papryki. Następnie udaje się do Tczewa, by zobaczyć przygotowania do zbliżających się paprykowych dożynek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa gości w Zakrzewiu, niewielkiej miejscowości obok Radomia. Na miejscu Karol spotyka się z panem Krzysztofem Grzybem, jednym z pionierów produkcji papryki w tym regionie. Pokazuje on prowadzącemu, jak wygląda zbiór tego pieprzowca. Karol udaje się także do Tczewa, by obserwować przygotowania do paprykowych dożynek. Po powrocie prowadzący przygotowuje pieczoną paprykę faszerowaną bakłażanem i serem feta oraz królika pieczonego z papryką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja