Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara
W skrócie: | Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Przygotuje między innymi chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym oraz rybę w sosie chmielowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Początki warzenia piwa w tym rejonie sięgają kilkuset lat wstecz. Przywilej ten mieli również chłopi, nie jak na innych terenach tylko klasztory, dwory i miasta. Kiedyś zupę piwną jadano na śniadanie. Dodawano do niej ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier czy miód. Karol w swojej kuchni wykorzysta dziś piwne półprodukty, takie jak brzeczka, słodowany jęczmień czy chmiel. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja