Okrasa łamie przepisy: Uśmiech do sera
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, którzy robią wyśmienite sery - jedne z najstarszych na świecie produktów żywnościowych. Przygotowuje m.in. zupę krem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Ser to jeden z najstarszych produktów żywnościowych na świecie. Według polskich archeologów ludzie zamieszkujący terytorium obecnej Polski potrafili produkować go już ponad siedem tysięcy lat temu. Karol odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, który na własne potrzeby robią wyśmienite sery. Przygotowuje wędzony w sianie ser z sosem z rukoli i suszonych pomidorów oraz zupę krem z zielonego groszku, z miętą, pomidorami i marynowanym serem. Dzieli się również przepisem na zapiekankę z brokułów, szpinaku, wędzonej makreli z puree z ziemniaków z chrzanem i serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:10 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00