Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem
W skrócie: | Karol powraca nad Jeziorak, gdzie jako uczeń technikum gastronomicznego spędził pierwszy biwak. Przyrządzi zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną rosyjską solanką i kaszotto z marynowanym szczupakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 9 maja za 10 dni |
7:20 | TVP Historia 2 |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol powraca nad Jeziorak, gdzie jeszcze jako uczeń technikum gastronomicznego spędził pierwszy biwak. Dysponując niewielkimi środkami, musiał przygotować posiłek dla całej grupy. Dziś wykorzysta to doświadczenie. Kucharz przyrządzi zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną rosyjską solanką, kaszotto z marynowanym szczupakiem oraz zmielonym szpinakiem i natką pietruszki, a na deser herbatniki z kremem z czekolady, ozdobione cukrowymi piankami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00