Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza

Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z szacunkiem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 25 listopada
za 3 dni
15:00 TVP Polonia
niedziela, 26 listopada
za 4 dni
22:25 TVP ABC

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Placówka ta słynie z bogatego zbioru dawnych maszyn rolniczych oraz pokazów tradycyjnych prac na roli. Karol pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z wielkim szacunkiem. W pięknej scenerii skansenu z drewnianymi chatami krytymi słomianą strzechą Karol przygotuje trzy potrawy dla spracowanego oracza: rybę z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym na ciemnym piwie, zupę na ciemnym chlebie i gęsinie oraz pieczone nogi gęsie z cebulą. Nie zabraknie też klasycznego posiłku oracza, czyli pieczonych ziemniaków z mlekiem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także