Okrasa łamie przepisy: Na huculskim szlaku
W skrócie: | Prowadzący przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali bywały ubogie. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie. Tam przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali były zazwyczaj ubogie z uwagi na ciężkie warunki życia. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. Najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Karol przygotuje trzy dania: placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty oraz tatar z wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 22:05