Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki
W skrócie: | Prowadzący jedzie w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo dań z kapusty. Kucharz przyrządza zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie ziół z jagnięciną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W poszukiwaniu nowych smaków kucharz udaje się w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Z liści przygotowywano np. gołąbki faszerowane kaszą jaglaną. W każdej chłopskiej chacie nie mogło zabraknąć chleba. Wypiekano go na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Mieszkańcy chętnie korzystali z darów lasu: grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin. Podczas swojej wędrówki Karol spotyka panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią i podzieli się swoimi przepisami. Prowadzący przygotuje: zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną, parzybrodę ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów oraz sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja