Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej
W skrócie: | Karol Okrasa rusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Jeden z kucharzy, pan Kaźmierczak, używa tej wody do gotowania. Pierwszym daniem jest zupa na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Jeden z kucharzy miejscowego hotelu, pan Jacek Kaźmierczak, używa tej wody do gotowania. W kuchni wykorzystuje ją na kilka sposobów: kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby i wędzone śliwki, używa jej jako wody do zupy, oraz marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem Karola jest zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. Ostatnim daniem jest pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja