Okrasa łamie przepisy: Kozie sery w Ogrodzieńcu
W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Ogrodzieńca. Kozie sery i mięso należą do lokalnej tradycji kulinarnej. Przygotuje m.in. makaron z borowikami, dynią i kozim serem oraz placki z serem, pomidorami i szpinakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do Ogrodzieńca, malowniczej miejscowości położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Od wieków na tym górzystym terenie hodowano kozy, dlatego też kozie mleko i sery oraz koźlina stanowią ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. Razem z szefową kuchni miejscowego hotelu porozmawia o serach kozich. W tym regionie produkuje się wiele ich odmian, niektóre dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Na koniec kucharz przygotuje trzy dania z dodatkiem kozich serów. Rozpocznie od polędwicy z jelenia marynowanej w soli i cukrze oraz podanej z kozim serem. Następnie przygotuje makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem. Na koniec zaserwuje placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja