Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą
W skrócie: | Imbir to składnik wielu dań, zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Karol Okrasa przygotuje m.in. pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz indyka z bakłażanem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Imbir jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Pojawiał się już w piętnastowiecznych recepturach znalezionych w Malborku oraz w przepisach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. Stanisław Czerniecki pisał o nim bardzo często w "Compendium Ferculorum", pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, zachęcając do hojnego dodawania tej przyprawy. W XVIII i XIX wieku użytkowanie imbiru było nieco mniejsze, jednak za PRL-u nie wyobrażano sobie bez niego piernika, flaków czy pasztetu. W dzisiejszych sklepach cieszymy się ogromnym wyborem imbiru. Nie brakuje ani suszonego, ani mielonego, ani też marynowanego, idealnego do sushi, czy galangalu, czyli tajskiego imbiru, oraz po prostu świeżych pędów. Karol Okrasa upiecze imbirowy sernik z kasza gryczaną, przyszykuje pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz przygotuje pieczonego indyka z bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 22:05