Okrasa łamie przepisy: Czulent i ciulim
W skrócie: | Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. Ze względu na religijny zakaz pracy w czasie święta chasydzi przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy stworzyli podobną potrawę, ale na bazie wieprzowiny i ziemniaków, którą jadali w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Karol pokazuje obie potrawy i przyrządza dania na podstawie dawnych przepisów. Spod jego ręki wychodzi schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak, a następnie kaczka pieczona z kaszą gryczaną oraz żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 9 na 10 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 11:35 i 6 późniejszych emisji