Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje
W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o tradycji tłoczenia olejów w Polsce. Podobnie jak Grecja czy Włochy posiadamy własną historię ich produkcji. Prowadzący udaje się do olejarni niedaleko Buska Zdroju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada o ponadtysiącletniej tradycji tłoczenie olejów na ziemiach polskich. Mało kto zdaje sobie sprawę, że Polska podobnie jak Grecja czy Włochy posiada własną, bardzo długą historię produkcji olejów. Wytwarzane były one z różnych roślin, takich jak rzepak, len, konopie, mak, pestki dyni, czarnuszka czy wreszcie lnianka. Prowadzący udaje się w odwiedziny do małej olejarni niedaleko Buska Zdroju, gdzie pan Mariusz na 150-letniej maszynie tłoczy tradycyjne polskie oleje. Na miejscu kucharz zaprezentuje trzy propozycje dań, w których olej będzie grał główne skrzypce. Na początek poda sałatkę z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem. Następnie przyrządzi pieczonego śledzia skropionego świeżym olejem, podanego z małą marchewką i cebulą, zaś na koniec zaproponuje krwisty stek wołowy z kapustą duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje