Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur
magazyn kulinarny Polska 2022
W skrócie: | Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały, by opowiedzieć o dawnej kuchni regionu. Przygotuje klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 15 maja za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały na Mazurach, aby opowiedzieć o dawnej kuchni tego regionu. Widać w niej wpływy niemieckie, polskie i litewskie. Karol Okrasa przygotuje też swoje propozycje dań: klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 11:15 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 12:00