x
Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Kerkennach i Sfax

Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Kerkennach i Sfax

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Prowadzący odwiedza wyspy archipelagu Kerkennah w Zatoce Kabiskiej. Na Sharqui wybiera się na połów ryb. Później odwiedza restaurację Chez Najet, której specjalnością jest zupa z ośmiornicy.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz odwiedza wyspy archipelagu Kerkennah w Zatoce Kabiskiej. Na Sharqui kucharz wraz z dwoma rybakami wybiera się na połów ryb. Później w wiosce Ataya Robert odwiedza restauracyjkę Chez Najet, której specjalnością jest zupa z ośmiornicy z dodatkiem goździków, anyżu i cynamonu. Po posiłku podróżnik udaje się promem do miasta Sfax na południu Tunezji. W murach obronnych Robert przyrządza bissarę z młodym bobem. Na koniec kucharz asystuje przy wypieku chleba z oliwą.