Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska
W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu król Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. Bywali tu również Zygmunt III Waza, król Władysław IV czy Jan Kazimierz. Od 1923 r. znajduje się w tym miejscu klasztor salezjanów. Remigiusz wraz z proboszczem pokazują, jak upiec chleb salezjański, przygotować hummus z czosnkiem niedźwiedzim i pierogi leniwe z karmelizowanymi truskawkami.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 11:45 i 6 późniejszych emisji
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Urszulanki z Rybnika - magazyn kulinarny - piątek, 31 maja 11:45