Wszystko o jedzeniu (13/14)
(Food Files)
W skrócie: | Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej. Prowadząca sprawdzi, czy nowoczesne metody obróbki tego produktu nie pozbawiają go cennych składników. Porówna też ryż z ziemniakami i udzieli lekcji gotowania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Specjalistka od zdrowego odżywiania Nikki Muller opowie o korzyściach i niebezpieczeństwach związanych z wyborem jadłospisu. Obali kilka mitów i odkryje, skąd tak naprawdę pochodzą nasze ulubione produkty. Z pomocą cenionych naukowców, lekarzy i dietetyków Nikki objaśni informacje na etykietach i zdradzi sekrety procesów produkcji żywności. Przeprowadzi też kilka eksperymentów i spróbuje nowych smaków, by przekonać się, co tak naprawdę kryje w sobie sok owocowy, dlaczego czekolada uzależnia i jaki wpływ na organizm ma spożywanie curry oraz innych przypraw.
Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej. Dla ponad 2 milionów mieszkańców tego kontynentu zapewnia on ok. 65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Popularny jest także w innych krajach. Niewiele osób wie, że z 25 podstawowych gatunków ryżu można obecnie uzyskać kilka tysięcy jego odmian. Najpopularniejsze są m.in. ryż biały, jaśminowy, basmati, czerwony, kleisty, arborio, dziki i brązowy. Prowadząca program sprawdzi, czy nowoczesne metody obróbki tego produktu nie pozbawiają go cennych składników. Porówna też ryż z ziemniakami i wytłumaczy, co różni poszczególne gatunki ryżu. Na koniec przygotuje praktyczną lekcję gotowania.