W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria ciągnąca na Warszawę w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 7:25 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 18:45 i 2 późniejsze emisje