W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół
Reżyseria: | Jan Grabkowski |
---|---|
W skrócie: | Miasto zawieszone między triumfalnymi zwycięstwami nad Rosją, starym porządkiem reprezentowanym przez biernego króla a rewolucyjnym wrzeniem. Szubienice na ulicach to odpowiedź na paryską gilotynę. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Miasto zawieszone między triumfalnymi zwycięstwami nad Rosją, starym porządkiem reprezentowanym przez biernego króla a rewolucyjnym wrzeniem. Szubienice na ulicach to odpowiedź naszych rodaków na paryską gilotynę. Lud chce decydować o tym, co dla niego dobre. Insurekcja Warszawska, najbardziej spektakularne zwycięstwo Powstania Kościuszkowskiego, miała twarz szewca Jana Kilińskiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jan Grabkowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 18:00
- W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce - magazyn kulinarny - sobota, 11 maja 7:40 i 3 późniejsze emisje
- W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański? - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 18:00 i 1 późniejsza emisja