Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 5 czerwca za 4 dni |
8:10 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 1 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 1 czerwca 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 1 czerwca 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grillowanie w przedszkolu - magazyn kulinarny - dziś, 1 czerwca 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - niedziela, 2 czerwca 7:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - niedziela, 2 czerwca 12:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 12:00