Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki
W skrócie: | Karol Okrasa w okolicach Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu, odtwarza przepisy przywiezione przez przybywających z Francji żołnierzy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol uda się w okolice Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię generała Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu. Przybywający z Francji żołnierze przynieśli ze sobą przepisy na potrawy dla wojska. Kucharz wraz z profesorem Jarosławem Dumanowskim spróbuje odtworzyć wybrane receptury. Przygotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami, nawiązującą do francuskiej choucroute i polskiego bigosu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 7:00 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 12:00