Okrasa łamie przepisy: Włoszczyzna na polskim stole
W skrócie: | Kucharz udaje się do Torunia, gdzie spotyka się z prof. Jarosławem Dumanowskim, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Podróż po mieście rozpoczną od domu, w którym mieszkał Filip Kallimach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Torunia, gdzie spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, historykiem, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Swoją podróż po mieście rozpoczną od domu, w którym niegdyś mieszkał Włoch Filip Kallimach, nauczyciel synów króla Kazimierza Jagiellończyka i sekretarz króla Jana Olbrachta. Mało kto wie, że w młodości Kallimach przyjaźnił się z autorem pierwszej drukowanej książki kucharskiej Bartolomeo Platinym. Z czego wynika, że włoszczyzna pojawiła się w Polsce już przed przybyciem królowej Bony. Karol postanawia odtworzyć kilka starodawnych przepisów, które dostosuje do współczesnych wymogów. Jako pierwsze przygotuje selerowe rosti z serem i konfiturą z czerwonej cebuli, następnie poda zapiekane kalafiory z serem i marynowaną marchewką, zaś na koniec pojawi się gulasz z bakłażana z pieczonymi warzywami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 7:00 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 14:50 i 2 późniejsze emisje