Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio
W skrócie: | Czerwony burak to odżywcze warzywo o wielu zastosowaniach. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni burak znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czerwony burak to warzywo o wielu zastosowaniach, zawierające bogactwo leczniczych i odżywczych składników. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni, znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. Ceniono go także na stołach epoki średniowiecza. Polski lekarz i botanik, Szymon Syreński, powołując się na starożytnych uczonych, zachwalał walory buraka w leczeniu "wszelakich dolegliwości" i zalecał stosowanie go w postaci różnych przetworów, zarówno gotowanego, jak i na surowo. Z kolei Mikołaj Rej w dziele "Żywot człowieka poczciwego" zamieścił przepis na ćwikłę. Obecnie buraki stanowią podstawę wigilijnego barszczu, dodatek do wielu dań w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej czy wreszcie modnego w kuchni wegańskiej carpaccio. Okrasa przygotuje tym razem pieczonego łososia z sałatką z surowego buraka, kopytka w buraczanym sosie oraz kotlet po parysku z królika z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 7:00 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 14:50 i 2 późniejsze emisje