Napromieniowana żywność - szkodliwa czy bezpieczna?
(Aliments irradiés)
FILM DOKUMENTALNY Francja 2014
Reżyseria: | Aude Rouaux |
---|---|
W skrócie: | W 1950 roku amerykańscy wojskowi opracowali metodę radiacyjnego utrwalania żywności. Promieniowanie jonizujące pozwala całkowicie wyeliminować wirusy, drobnoustroje czy pasożyty z pożywienia. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
W 1950 roku amerykańscy wojskowi opracowali metodę radiacyjnego utrwalania żywności. Promieniowanie jonizujące pozwala całkowicie wyeliminować wirusy, drobnoustroje czy pasożyty oraz wydłużyć okres przechowywania. Konserwowane taką techniką jedzenie trafia m.in. na pokład promów kosmicznych, gdzie produkty muszą jak najdłużej zachować świeżość. Obecnie napromieniowywanie żywności jest powszechnie stosowaną techniką, która została również dopuszczona w Polsce. Dokumentaliści szukają odpowiedzi na pytanie, czy taka metoda utrwalania jest rzeczywiście bezpieczna. Ponadto sprawdzają, czy konsumenci świadomie dokonują zakupów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Aude Rouaux reżyseria