Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z 'Oszczędnej kuchni. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać' Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z broszury '200 potraw z ziemniaków'. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z publikacji "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać" autorstwa doktora Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z bestsellerowej w okresie I wojny światowej broszury "200 potraw z ziemniaków".
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 18:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:35
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20