x
Historia kuchni polskiej: Kuchnia Jadwigi i Jagiełły

Historia kuchni polskiej: Kuchnia Jadwigi i Jagiełły

magazyn kulinarny Polska 2024   od 12 lat
W skrócie:Kiedy Jadwiga poślubia Jagiełłę, w Krakowie powstał tętniący życiem dwór. Udało się znaleźć rachunki, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co jedli król i królowa. Potrawy rekonstruuje Maciej Nowicki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Po zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. W programie dowiemy się, kto w niej uczestniczył i co zaserwowano. Kiedy Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstał wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Udało się znaleźć rachunki z ich dworu, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Potrawy te rekonstruuje Maciej Nowicki.