x
Chemia smaku (1/3)

Chemia smaku (1/3)

(Food: Delicious Science: We Are What We Eat)

serial dokumentalny   od 7 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach.

W tym odcinku

Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.