x
Bez planu (3/6)

Bez planu (3/6)

program rozrywkowy Polska 2016   b.o.
W skrócie:Hanna Lis zawita do Apulii, która słynie z 'biednej kuchni'. Jest to rejon rzadko odwiedzany przez turystów. Można tu zjeść pyszną foccacię i zobaczyć liczące sobie dwa tysiące lat drzewa oliwne.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Hanna Lis podróżuje po kulinarnej mapie Europy. Najchętniej kosztuje dań przygotowywanych na ulicy i odwiedza małe restauracje i jadłodajnie, które chcą dogodzić gustom tubylców, a nie turystów. Zagląda też na zaplecza lokali i stara się poznać sekrety miejscowych kucharzy. Rozmawia również z dostawcami produktów: producentem wina i właścicielami przydomowej wytwórni serów. Interesują ją nie tylko miejscowe specjały, ale także kultura i historia każdego kraju.

Tym razem Hanna Lis zawita do znanej sobie z dzieciństwa Apulii, która słynie z "Cucina povera", czyli "biednej kuchni". Ta położona na południu Włoch kraina jest zarazem jednym z najuboższych regionów kraju. Choć Apulia ma wiele do zaoferowania, turyści rzadko ją odwiedzają. W tamtejszej piekarni Hania spróbuje najlepszej w całych Włoszech foccacii, zajrzy też na miejscowy targ i odwiedzi restaurację, w której serwuje się surową rybę. Złoży także wizytę w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie wytwarza się mozzarellę. Dziennikarka wykorzysta okazję, by zobaczyć liczące sobie już dwa tysiące lat drzewa oliwne, które ciągle owocują. Zajrzy również za kulisy produkcji najlepszego na świecie makaronu i odwiedzi cukiernię, w której pozna przepis na szczęśliwe małżeństwo. Oprócz tego porozmawia z człowiekiem, który własnymi rękoma łowi ośmiornice i zwiedzi okolicę znaną z trulli, jedynych w swoim rodzaju budynków z kamienia. Podczas zwiedzania Hania nie zapomni, że przed wiekami Apulię odwiedził sam święty Piotr.