x

Przewodnik po świecie dla smakoszy: Chleb powszedni

(Food Lovers Guide to the Plane: Daily Bread)

serial dokumentalny
W skrócie:Bohaterami programu są ludzie związani z najstarszym wypiekiem, czyli chlebem. To m.in. Yanninga Tanguya z Nowego Jorku, Shoba Narayan z Indii i Steven Kaplan, spec od paryskiej bagietki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Autorzy serialu podróżują po świecie, poznając różnorodne kuchnie lokalne. Zapoznają widzów z przepisami oraz wskazówkami dotyczącymi gotowania. Kulinarni podróżnicy odkrywają smaki m.in. Meksyku, Hiszpanii, Włoch czy Wietnamu. Poznamy również sekrety dań z wołowiny oraz typowych farmerskich potraw.

W tym odcinku

Bohaterami programu będą ludzie związani z najstarszym, znanym już od starożytności i najpopularniejszym obecnie wypiekiem świata, chlebem. Jako pierwszy wystąpi Yanninga Tanguya, właściciel nowojorskiej piekarni, która od lat działa zgodnie ze starymi, sprawdzonymi zasadami. Następnie wraz z pisarką specjalizującą się w tematyce kulinarnej, Shobą Narayan, widzowie poznają sekrety południowoindyjskich placków appam. Pojawi się także toskański piekarz, który sprzedaje chleb pozbawiony soli. Na koniec ekspert do spraw pieczywa, Steven Kaplan, pokaże, jaką sztuką jest stworzenie prawdziwej paryskiej bagietki.