Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni
W skrócie: | Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w lokalnej piekarni. Wizyta to okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 4 czerwca pojutrze |
8:05 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w małej, lokalnej piekarni. Wizyta tutaj to dla niego okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. Prowadzący sprawdza, czy wciąż piecze się tu chleb według starych receptur. W tym celu odwiedza zakład pana Jana, który mimo iż ukończył wiek emerytalny, nie rezygnuje z pracy. W tym odcinku kucharz piecze chleb z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potrawa jest inspirowana śląskim murzinem wielkanocnym. Potem przyrządza zestaw kanapek z przypieczonego chleba z pomidorami, grzybami, anchois, śledziem wędzonym i salcesonem. Na koniec gotuje zupę chlebową z białą kiełbasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 16:10