x
Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle

Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o stołecznych przysmakach. Kucharz poświęci dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, a także przyrządzi smażonego sandacza.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 22 maja
za 3 dni
7:00 TVP Polonia (z napisami)
piątek, 24 maja
za 5 dni
0:30 TVP Polonia (z napisami)
sobota, 25 maja
za 6 dni
16:25 TVP HD (z napisami)
sobota, 1 czerwca
za 13 dni
7:30 TVP HD

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o warszawskich przysmakach. Znawcy tematu zapewne wymienią takie potrawy jak: pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana. Skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Nie można zapominać również o rybach - jesiotrach czy wiślanych łososiach łowionych jeszcze przed II wojną światową, a także rakach czy minogach. Kucharz poświęci z kolei dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, które przyrządzi duszone w kanapce z cebulową konfiturą oraz w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. Na koniec poda smażonego sandacza z sosem rakowym.

Twórcy (pokaż wszystkich)