Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta. Kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników w Krakowie od 1909 roku. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta, a ich rokokowy kościół pw. Przemienienia Pańskiego zachwyca wystrojem i niezwykłą kaplicą Świętych Schodów. Śląski kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników: zupę z soczewicy i placki ziemniaczane z sosem grzybowym.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Paulini z krakowskiej Skałki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 czerwca 11:50
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Jezuici ze Starej Wsi - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 11:30
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna - magazyn kulinarny - środa, 5 czerwca 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Wieliczki - magazyn kulinarny - czwartek, 6 czerwca 11:25
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Cystersi z Sulejowa - magazyn kulinarny - piątek, 7 czerwca 11:40