x
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa

magazyn kulinarny Polska 2021   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta. Kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników w Krakowie od 1909 roku. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta, a ich rokokowy kościół pw. Przemienienia Pańskiego zachwyca wystrojem i niezwykłą kaplicą Świętych Schodów. Śląski kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników: zupę z soczewicy i placki ziemniaczane z sosem grzybowym.