x

Wszystko o jedzeniu: Bekon (9)

(The Know-it-all-Guide to...)

serial dokumentalny Kanada 2017   od 7 lat
W skrócie:Co łączy Elvisa Presleya ze starożytnymi Chinami? Odpowiedź może zaskakiwać - bekon. Autorzy programu przybliżą widzom zaskakującą historię tego kawałka mięsa i opowiedzą o najdziwniejszych potrawach.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pełen humoru i ciekawostek serial o najpopularniejszych produktach spożywczych - ich historii, zaletach i sposobie wytwarzania. Każdy odcinek poświęcony jest jednej grupie jedzenia, np. pieczywu, serom czy lodom, i obok podstawowych informacji zawiera również mnóstwo przydatnych wskazówek, interesujących statystyk, a także proste przepisy kulinarne. W programie również wizyty w lokalach, które specjalizują się w danym rodzaju produktów. Na koniec poznajemy upodobania kulinarne Amerykanów, którzy biorą udział w sondach dotyczących ich preferencji - są pytani np. o to, czy wolą pieczywo białe czy ciemne albo o ulubiony smak lodów.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku dowiemy się między innymi, że to, co łączy Elvisa Presleya ze starożytnymi Chinami, to boczek. Poznamy najróżniejsze zastosowania tego mięsa - od tych oczywistych, kulinarnych, po lecznicze. Przekonamy się, czy za pomocą boczku można pozbyć się bolesnej drzazgi. Zobaczymy też, czy dodanie bekonu do koktajlu to dobry pomysł. Obok prostych przepisów na pyszne dania z boczkiem w programie także wiele ciekawostek oraz wizyta w masarni.