Wszystko o jedzeniu (6/13)
(Food Files)
W skrócie: | W odcinku cała prawda o mięsie. Prowadzący wybiorą się do rzeźnika i podpowiedzą, jak wybrać najlepszy kawałek, by był smaczny i wart swojej ceny. Widzowie dowiedzą się, które gatunki mięs warto jeść. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Twórcy programu po raz kolejny obalają żywieniowe mity i odkrywają, skąd tak naprawdę pochodzą nasze ulubione produkty. Z pomocą cenionych naukowców, lekarzy i dietetyków objaśniają informacje na etykietach i zdradzają sekrety procesów produkcji żywności. Przeprowadzają też kilka eksperymentów.
W tym odcinku - cała prawda o mięsie. Prowadzący wybiorą się do rzeźnika i podpowiedzą jak wybrać najlepszy kawałek, by był smaczny i wart swojej ceny. Widzowie dowiedzą się, które gatunki nadają się do smażenia, które do duszenia czy pieczenia oraz poznają odpowiedzi na pytania: zy droższe mięso zawsze jest lepsze, co z hormonami w mięsie, czym różni się mięso czerwone od białego, i które warto jeść, jakie witaminy i mikroelementy zawiera dobre mięso i jakie korzyści daje naszemu organizmowi. Prowadzący sprawdzą, czy ludzie potrafią rozróżnić karczek od antrykotu, a schab od krzyżowej oraz czy lepsze jest tanie czy drogie mięso i jaka jest różnica w stekach z mrożonego mięsa od tych ze świeżego.