W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | W 1860 r. ukazała się książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej '365 obiadów za 5 złotych'. Stamtąd pochodzi przepis na bigos. Drugim posiłkiem będzie zupa na kaczce według receptury Jeleny Mołochowiec. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1860 roku ukazało się pierwsze wydanie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za 5 złotych". Stamtąd pochodzi pierwszy przepis - na bigos mięsny. Rok później wydano książkę Jeleny Mołochowiec, doskonale znaną w zaborze rosyjskim. Według zamieszczonego w niej przepisu powstanie drugi posiłek - zupa na kaczce.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - niedziela, 21 kwietnia 15:05 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety III cz. "Dziadów - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 11:15
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:40 i 2 późniejsze emisje