Śmierć na talerzu 2 (9)
(Dining with Death 2: Plants)
W skrócie: | Rośliny pozwalają upiększyć mieszkanie, bywają też źródłem pożywienia. Wśród nich jest jednak wiele trujących okazów. W tym odcinku odwiedzimy Papuę-Nową Gwineę, Japonię, Koreę Południową i Filipiny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.
W tym odcinku
Rośliny pozwalają upiększyć mieszkanie, bywają też źródłem pożywienia. Wśród nich jest jednak wiele trujących okazów. Wiele gatunków zawiera trujące substancje, które chronią je przed drapieżnikami czy owadami, a mogą także zabić. W tym odcinku odwiedzimy Papuę-Nowš Gwineę, Japonię, Koreę Południową oraz Filipiny i dowiemy się, jakich roślin należy tam unikać.