x

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

(Shoyu and the secrets of Japanese Cuisine)

FILM DOKUMENTALNY Francja 2014   od 12 lat
W skrócie:Podstawą japońskiej tradycji kulinarnej jest sos sojowy. Produkt ten powstaje w wyniku fermentacji ziaren soi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Jednym z filarów, na którym opiera się japońska tradycja kulinarna, jest shoyu, czyli sos sojowy. Japończycy odkryli, że w wyniku fermentacji ziaren soi powstaje unikalny produkt, który obecnie jest kluczową przyprawą tamtejszej kuchni. Teoretycznie jest to niezwykle prosty proces. Cała magia polega na tym, że do produkcji shoyu potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Aby odkryć jego tajemnicę, twórcy filmu odbywają niezwykłą podróż. Rozpoczynają ją od Kioto.