x
Pascal po francusku (4)

Pascal po francusku (4)

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Pascal kontynuuje kulinarną podróż wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i po pięknej Prowansji. Pierwszym przystankiem jest Marsylia. Na targu rybnym kucharz poznaje tajniki zupy bouillabaisse.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Ulubiony kucharz Polaków, Pascal Brodnicki, wyrusza na Lazurowe Wybrzeże, do Prowansji i Paryża. W krainie owoców morza, lawendowych pól, pachnących słońcem warzyw, przygotuje proste i smaczne dania. Kucharz przyrządzi prowansalską zapiekankę, filety rybne i pieczone morele z migdałami. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych przepisów na słynne francuskie desery i oryginalną sałatkę nicejską. Oprócz gotowania Pascal zasięgnie informacji na temat polskich winniczków na francuskim rynku. Mistrz kuchni sprawdzi, jak smakują prażone larwy w Nicei. Dowie się także, gdzie powstaje najdroższy na świecie ser. Smakowitą podróż czas zacząć!

Pascal kontynuuje kulinarną podróż wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i po pięknej Prowansji. Pierwszym przystankiem jest Marsylia, najstarsze miasto portowe we Francji. Na targu rybnym poznaje tajniki zupy bouillabaisse. Kucharz podpowiada, jak przyrządzić zapiekane filety z turbota. Pascal udaje się również na targ w Forcalquier, gdzie można spróbować specjałów z Prowansji, takich jak nugat, marcepanowe callisons czy słynny miód lawendowy. Mistrz przygotowuje w samym sercu Prowansji domowy makaron z kurczakiem i dodatkiem świeżych ziół. Pascal odwiedza także producenta sera Banon, którego wytwarza się z mleka koziego, a tajemnica jego smaku tkwi w liściach kasztanowca.