x
Pascal po francusku (1/4)

Pascal po francusku (1/4)

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Pascal uda się na wojaże kulinarne do swojej drugiej ojczyzny - Francji. Wśród barwnych straganów targu Cours de Saleya dowie się wszystkiego na temat ulubionych warzyw Nicejczyków.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Ulubiony kucharz Polaków, Pascal Brodnicki, wyrusza na Lazurowe Wybrzeże, do Prowansji i Paryża. W krainie owoców morza, lawendowych pól, pachnących słońcem warzyw, przygotuje proste i smaczne dania. Kucharz przyrządzi prowansalską zapiekankę, filety rybne i pieczone morele z migdałami. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych przepisów na słynne francuskie desery i oryginalną sałatkę nicejską. Oprócz gotowania Pascal zasięgnie informacji na temat polskich winniczków na francuskim rynku. Mistrz kuchni sprawdzi, jak smakują prażone larwy w Nicei. Dowie się także, gdzie powstaje najdroższy na świecie ser. Smakowitą podróż czas zacząć!

Pascal uda się na wojaże kulinarne do swojej drugiej ojczyzny - Francji. Wśród barwnych straganów targu Cours de Saleya dowie się wszystkiego na temat ulubionych warzyw Nicejczyków. Kucharz przygotuje sałatkę nicejską. Odnajdzie też szczególne miejsce - restaurację Aphrodite, gdzie przenikają się smaki tradycji i kuchni molekularnej. Na Pascala czeka niespodzianka - danie z... larwami mącznika. Kucharz odwiedzi także miejsce słynące z bardziej tradycyjnych przekąsek - Chez Rene. Dowie się, jak zrobić soccę - złocisty, ogromny naleśnik z mąki z ciecierzycy. To jeszcze nie koniec kulinarnych doznań. Kucharz zdradzi tajemnicę pysznej zapiekanki warzywnej zwanej tian.