Okrasa łamie przepisy: Steki w kowbojskim stylu
W skrócie: | Czas rozpocząć sezon grillowy i skosztować steków wołowych z rusztu. Kucharz pokaże, jak przyrządzać mięso, aby było kruche, miękkie i soczyste, i jak wzbogacić jego smak poprzez sałatki czy salsy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Karpacza, gdzie u podnóży Śnieżki można spotkać prawdziwych kowbojów. To doskonała okazja, by rozpocząć sezon grillowy i skosztować steków wołowych z rusztu. Kucharz pokaże, jak przyrządzać mięso, aby było kruche, miękkie i soczyste, i jak wzbogacić jego smak poprzez dodatek kolorowych sałatek czy sals ze świeżych warzyw i owoców. Na początek przyrządzi steki z antrykotu, podane z sałatkami z pomidorów i selera naciowego. Następnie zaserwuje grillowane kotlety z antrykotu z kością, podane z purée z palonych ziemniaków i salsą z kiszonych ogórków. A na koniec poda steki ze zrazowej z ciepłą sałatką z czerwonej kapusty, pomarańczy i porzeczek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje