Okrasa łamie przepisy: Różne smaki barszczu
W skrócie: | Okrasa szuka odpowiedzi na pytania, dlaczego w Polsce zupę z buraków nazywa się barszczem czerwonym, a tę zrobioną na zakwasie z mąki barszczem białym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol szuka odpowiedzi na pytania, dlaczego w Polsce zupę z buraków nazywa się barszczem czerwonym, a tę zrobioną na zakwasie z mąki barszczem białym. Zainspirowany m.in. zupą przyrządzaną na ukiszonej roślinie, "barszczem zwyczajnym", który uwielbiał król Władysław Jagiełło, kucharz przygotowuje trzy potrawy. Dzieli się przepisami na duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej, pieczonego łososia z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a także własnoręcznie przyrządzoną białą kiełbasę z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje