Okrasa łamie przepisy: Kuchnia łowicka w Bednarach
W skrócie: | Tajniki kuchni łowickiej. Karol Okrasa odwiedza miejscowość Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza historii. Była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony kuchni łowickiej. Karol Okrasa odwiedza położone w sąsiedztwie Nieborowa Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza historii. Była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie. Atrakcją tego odcinka będzie też wizyta w zagrodzie bednarza. Karol Okrasa przygotuje trzy dania. Zrobi w 150-letniej maszynie lody ze świeżych truskawek, bazylii i zielonego pieprzu. Drugą potrawą będą kluski ziemniaczane podane z wegetariańską okrasą z kwaśnej śmietany. Na koniec przygotuje pieczone w kociołku i wędzone w dymie ziemniaki podane z masłem, ze szczypiorkiem i czosnkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 14:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 7:25