Okrasa łamie przepisy: Kaczka z octem i musztardą
W skrócie: | Do końca XIX wieku każda polska gospodyni samodzielnie robiła ocet niezbędny do marynowania, konserwacji i doprawiania potraw. Karol Okrasa pokazuje, jak w domowych warunkach przygotować musztardę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jeszcze do końca XIX wieku każda polska gospodyni samodzielnie robiła ocet. Był on produktem pierwszej potrzeby nie tylko do marynowania i konserwacji produktów, ale też doprawiania potraw. Karol Okrasa odwiedza człowieka, który tworzy niezwykłe octy i musztardy według przepisów sprzed wieku. Mistrz kuchni sam pokazuje też, jak w domowych warunkach przygotować i doprawić musztardę.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia rowerowa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 12:00 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 21 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja